doopvont
Kerkmuseum Jannum
        beleef de stilte  
voorzijde kerk met klokkestoel
terp in de breedte

 

 Welkom

 Kerk

 Omgeving

 Over ons

 Oude tijden

 HapSnap

Omgeving               

Het terpdorp Jannum is enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling ontstaan. Het is altijd een klein dorp geweest, met een kerkbuurt van enkele woningen en wat verspreid liggende boerderijen. De laatste decennia schommelt het aantal inwoners van Jannum steeds rond 65. 

  kaartjes  

Flieterpen
Sinds 1984 is Jannum deel van de gemeente Ferwerderadiel. Samen met Reitsum, Ginnum en Lichtaard behoort het ook tot de zogenaamde Flieterpen, van afval opgeworpen heuvels waar mensen in natte tijden bescherming zochten. Vanaf het einde van de 19de eeuw zijn veel terpen voor het grootste deel afgegraven vanwege de vruchtbare grond. Wat resteert mag een oudheidkundige schatkamer worden genoemd. Het verleden duikt er op in pijpestelen, oud-Chinees porcelein en Bayer medicijnpotjes van regenboogkleurig glas.

Dokkum
De dichtsbijzijnde stad is de oude vestingstad Dokkum, bekend van de moord op Bonifatius in het jaar 754. De neoromaanse kapel van gele baksteen en robuust rondhoud die in 1934 ter ere van deze missionaris werd gebouwd, is een van de vele karaktervolle gebouwen van de stad.
In vroegere jaren was Dokkum vanwege zijn open verbinding met de zee van groot strategisch belang. Hoewel deze status door het dichtslibben van de vaarroutes niet lang aanhield, herinneren onder andere de stadswallen en het Admiraliteitshuis nog aan dit verleden. Alle bolwerken of bastions die de hoeken van de oude stadswallen markeren, zijn nog intact.

 dokkum                                                     Brug over het Dokkumergrootdiep in het centrum van Dokkum

Klooster Claercamp
Langs de kaarsrechte Burdaarderstraatweg tussen Dokkum en Burdaard stond eeuwen geleden klooster Claercamp, het eerste Cisterciënzer klooster in Nederland en van grote historische betekenis. De monniken van Claercamp hebben onder andere belangrijke waterstaatkundige werken uitgevoerd, waarvan we nog steeds sporen in het landschap kunnen zien. Sinds 2012 is er een museum, een archeologisch steunpunt en een bed and breakfast op de plaats waar het klooster heeft gestaan. Terug in de tijd?  Klooster Claercamp.

Burdaard
Een leuke plaats iets verderop is Burdaard. Bezienswaardig is onder andere het Ruurd Wiersma Hûs, het vroegere woonhuis van de vindingrijke zondagsschilder aan wiens penseel geen stukje muur of voorwerp ontsnapte. Ook niet te missen in Burdaard: 's Nederlands enige nog in bedrijf zijnde hout-, zaag- en pelmolen De Zwaluw, vol meel- en zaagselbestoven mannen en vrouwen, die graag alles laten zien. Bij de molen is een kleine passantenhaven.

        kruik rw muur rw 
                                                          Kruik en muur in het Ruurd Wiersma Hûs

Ginnum, Raard, Hegebeintum
In de oude kerk van Ginnum zijn regelmatig kunstenaars aan het werk. Leuk om even te kijken. Liefhebbers van moderne kunst kunnen ook naar het nabijgelegen Raard, waar in de terpkerk onder de naam OerKa een permanente tentoonstelling is van Irene Verbeek. Interessant is ook de kerk op Hegebeintum, de hoogste terp van Friesland, aan de voet waarvan een bezoekerscentrum met een archeologisch steunpunt is en wisselende tentoonstellingen. 

Meer cultuur in de omgeving van Jannum? De website Museumzoeken geeft een overzichtelijke lijst van alle musea en het laatste nieuws uit de museumwereld.

logo museumzoeken

En op deze site vind u de openingstijden van alle winkels in heel Friesland

openingstijden

De wadden
De waddenkust blijft iets ongelooflijks. De geur, de vogels, de vegetatie. 's Zomers loop je er tussen de schapen door en soms zie je urenlang geen mens. Wie ooit de kans had mee te gaan op een wadlooptocht, vergeet de stilte van het natte zand nooit meer. 
Een speciale plaats aan de kust is het oude vissersdorp Moddergat. Het drama van de storm die in 1883 vrijwel de hele volwassen mannelijke bevolking een zeemansgraf gaf, is er ondanks de gemoedelijkheid van kleinschalig toerisme nog altijd voelbaar. Museum ´t Fiskerhúske geeft een inkijkje in het harde bestaan van toen.

Ameland
Wie voor vakantie richting Wadden gaat, mag niet naar huis zonder een bezoek aan één van de waddeneilanden. Ameland is vanaf Jannum het dichtstbij, de boot vaart af uit Holwerd. De waddeneilanden zijn altijd wonderbaarlijk rustig en de stranden aan de noordkant moeten wel haast tot de breedste van Europa behoren. Op Ameland zijn Nes en Hollum heel gezellige plaatsjes. Je kunt er onder andere paardrijden en parachutespringen.

Stoepa

stoepaAls u tussen Jannum en Holwerd in het landschap een exotisch bouwwerk op ziet doemen, dan moet dat wel de Stoepa van Hantum zijn. Om deze dertien meter hoge toren, gebouwd voor de wereldvrede, draait het boedhistisch centrum dat in de jaren 1980 werd gesticht door Lama Gawang Rinpoche. De Tibetaanse lama zat acht jaar mediterend in een Indiase grot voor hij op een teken van zijn meester naar ons land trok. Toegewijde volgelingen laten u graag het terrein en de tempeltjes zien. U begint met drie rondjes langs de gebedsrollen. Als u geluk heeft, ziet u ook de oude lama nog.

Zwemmen, varen, vissen
Zwemmen, varen en vissen kan in de Ee, die u natuurlijk kent van de Elfstedentocht, net als het beroemde brugje van Bartlehiem dat eveneens op fietsafstand van Jannum is. Liefhebbers van water en sportvissen vinden aan het Lauwersmeer alle mogelijkheden. Lauwersoog heeft een aardige haven met goede visrestaurants. Uit de haven vertrekken vissersboten waarop u mee kunt varen, bijvoorbeeld om te vissen op makreel. Als u er veel vangt, vindt u altijd wel iemand die ze voor u wil roken. Wel reserveren voor de boot, bijvoorbeeld MS Tender of de Dageraad.

Wandelen en fietsen
Om te zeggen dat Jannum een walhalla voor wandelaars is: nee. Je moet een klein stukje lopen, maar dan bieden mooie routes zoals het historische Kloosterpad of het Burmaniapaad alle mogelijkheden. Op de fiets kun je wél meteen alle kanten op, bijvoorbeeld via de fietsknooppuntenroute. Je kijkt op veel plaatsen in noordwest Friesland tot aan de verre groene einder. Dat is uiteindelijk waar u het van hebben moet in en rond Jannum: rust en ruimte. En het schitterende middeleeuwse kerkje op de stille terp. Kom het zelf ervaren!

Kerkmuseum Jannum, Kerkstraat 4, 9107 GH Jannum. Contact: Aldert 06-80110455