logo


welkom

kerk en omgeving

oude tijden

evenementen

over ons

oude tijden
Het stille kerkje op de terp van Jannum heeft door de eeuwen heen heel wat bezoekers zien komen en gaan. Miljoenen indrukken, beelden en geheimen zijn verdwenen in de plooien van de tijd. Onderonsjes van de schiere monniken die het land bewerkten. Gebeden en bezweringen van geplaagde dorpelingen. Het handelen van rijke kooplui uit Rinsumageest. Als de muren oren en ogen hadden gehad ...

Moord in Jannum (1778)

Een waargebeurd verhaal is dat van rechter Heerke Heerkes uit Jannum, die in 1778 door boer Wybren Wybrens uit Oosterbeintum aan de riek geregen werd en aldus het leven liet. De gebeurtenis is uitgebreid aangehaald in het boek Dorpen bij het Wad en in de Vlieterpen (helaas niet meer in druk) van Johannes van Dijk. Maar waar Heerke Heerkes woonde en wat de precieze toedracht van de slachting was, daarover valt alleen maar te gissen. Dat heeft Yvonne van Osch, bewoonster van de terp en maakster van deze site, dan ook maar gedaan. Zie hier het verhaal dat zij schreef ter gelegenheid van de opening van Leeuwarden culturele hoofdstad in 2018. 


kerk martin  terp martin
Tekeningen van Jannum's kerk en terp, gemaakt door Albert Martin in de 19de eeuw

In de oorlog

Een oude dame die in Jannum had gewoond vertelde dat in de oorlog (dus mogelijk in de jaren van de restauratie) een Engelse parachutist in de kerk ondergedoken was. Hij lag in een baar die op de hanebalken steunde en kwam elke dag even naar beneden langs een ladder die tegen het talud in de bosjes verborgen was. In een holte van de muur waren wapens verstopt, vertelde dezelfde dame. Zij had deze als meisje getransporteerd achter op haar fiets, onder in een mand met gras. Voor haar konijn, zou ze zeggen als de Duitsers haar aan zouden houden.


koor
Het interieur van Jannum's kerk voor de oorlog


kerk bouwval
Jannum's kerk tijdens de restauratie van 1943-1948. De foto komt net als de foto erboven uit het archief van de Rijksuniversiteit Groningen.

De worm heeft rode haren

Waar de wapens vandaan kwamen? Op de site Historische paden staat het verhaal van Piet Veeninga, die woonde op een boerderij in Aalsum. De boerderij werd destijds de rimboe genoemd, en nu Droppingahiem. Niet zomaar: de Engelsen hadden het land rond de boerderij uitgekozen om wapendroppings uit te voeren. ‘Als we de slagzin: "De worm heeft rode haren", 's middags half twee voor de radio hoorden wisten we dat er 's avonds bij ons een dropping kwam,’ vertelt Veeninga. Het vliegtuig kwam aanvliegen over de wadden, heel laag om luchtafweergeschut te ontwijken, en liet de wapens vallen, verpakt in grote, wormvormige containers. Bij de ontvangst waren steeds ongeveer veertig mannen betrokken van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), het verzetsleger dat moest helpen bij de bevrijding van Friesland. Het vervoer ging meestal per schip verder, schrijft Veeninga, de containers lieten ze naar de bodem van de vaart zakken. Mogelijk zijn de wapens dus op deze manier in Jannum gekomen, uit Aalsum en over de Ee.

Heeft u een verhaal?

Heeft u een verhaal over Jannum dat u kwijt wilt op deze site, ook in het Fries als u wilt? Stuur een mailtje naar Yvonne


Jannum in de kunsttekening

De sfeervolle terp en kerk van Jannum heeft in elke periode van zijn bestaan kunstenaars en hobbyisten geïnspireerd. Zoals de tekenaar van het mooie werk hierboven. Zijn naam is niet te lezen, het jaartal moet 1978 zijn. De tekening is gemaakt naar het voorbeeld van een foto die ook bewaard gebleven is. Kent u de naam van de kunstenaar? Laat het weten!

Hieronder nog enkele geschilderde en getekende stukken waar wij beeld van hebben.

terp in sneeuw
Prachtige tekening van Jannum met sneeuw en een originele Húsketon, gemaakt door J. Foppema uit Leeuwarden.

ets riekele prins
Ets van Riekele Prins (1905-1954), de beroemde Groningse landschapschilder, van de site riekeleprins.nl

riekele prins 2
Nog een ets van Riekele Prins, de terp gezien vanuit het noordoosten, gevonden op kunstveiling.nl

tekening jaap rusticus
Tekening van Jaap Rusticus (1913-1972), graficus en steenhouwer uit Buitenpost, die overleed bij een tornado op Ameland. Uit de archiefmap van Janum.

ets j zijlstra
Ets van J. Zijlstra, gedateerd van rond 1925, beschikbaar gesteld door mevrouw Bartlema uit Zoetermeer, die het werk kreeg van een oom van haar vader.


arnold koning
Olieverfschilderij van Arnold Koning (1860-1945), gedateerd rond 1940, uit de collectie van het Fries Museum. Met dank aan Nicolaas Reinhoud, die de foto beschikbaar stelde. 


kerk schilderij
Olieverfschilderij van onbekende maker. De foto komt uit het Jannum-archief. Datering rond jaren 1940.

schilderij bouma
Impressie van de terp, gemaakt door de heer Bouma uit Birdaard, datering onbekend

terp benno pen
De terp gezien uit het zuiden. Olieverschilderij van Benno Pen uit 2016

aquarel
Aquarel van Willem Koster uit 1992

kerk tekening
Een schets van de kerk gemaakt door Roel de Jong en Julia J, achtergelaten in het gastenboek in 2017

schilderij linda ruys
Schilderij gemaakt door Linda Ruys, uit de Dorpsbode van 2020

krijttekening
Krijttekening van de terp rond 1890, gezien vanuit het noorden. Twee heren die een praatje maken op het ijs. Maker onbekend. 

welkom 
kerk en omgeving
oude tijden 
evenementen 
over ons   
Kerkmuseum Jannum
Tsjerkestrjitte 4, 9107 GH Jannum
Contact: Aldert de Boer, 06-80110455
mail