logo


welkom

kerk en omgeving

jannum in de kunst

evenementen

oude tijden

over ons





oude tijden




Het stille kerkje op de terp van Jannum heeft door de eeuwen heen heel wat bezoekers zien komen en gaan. Miljoenen indrukken, beelden en geheimen zijn verdwenen in de plooien van de tijd. Onderonsjes van de schiere monniken die het land bewerkten. Gebeden en bezweringen van geplaagde dorpelingen. Het handelen van rijke kooplui uit Rinsumageest. Als de muren oren en ogen hadden gehad ...

Moord in Jannum (1778)

Een waargebeurd verhaal is dat van rechter Heerke Heerkes uit Jannum, die in 1778 door boer Wybren Wybrens uit Oosterbeintum aan de riek geregen werd en aldus het leven liet. De gebeurtenis is uitgebreid aangehaald in het boek Dorpen bij het Wad en in de Vlieterpen (helaas niet meer in druk) van Johannes van Dijk. Maar waar Heerke Heerkes woonde en wat de precieze toedracht van de slachting was, daarover valt alleen maar te gissen. Dat heeft Yvonne van Osch, bewoonster van de terp en maakster van deze site, dan ook maar gedaan. Zie hier het verhaal dat zij schreef ter gelegenheid van de opening van Leeuwarden culturele hoofdstad in 2018. 


kerk martin  terp martin
Tekeningen van Jannum's kerk en terp, gemaakt door Albert Martin in de 19de eeuw

In de oorlog

Een oude dame die in Jannum had gewoond vertelde dat in de oorlog (dus mogelijk in de jaren van de restauratie) een Engelse parachutist in de kerk ondergedoken was. Hij lag in een baar die op de hanebalken steunde en kwam elke dag even naar beneden langs een ladder die tegen het talud in de bosjes verborgen was. In een holte van de muur waren wapens verstopt, vertelde dezelfde dame. Zij had deze als meisje getransporteerd achter op haar fiets, onder in een mand met gras. Voor haar konijn, zou ze zeggen als de Duitsers haar aan zouden houden.


koor
Het interieur van Jannum's kerk voor de oorlog


kerk bouwval
Jannum's kerk tijdens de restauratie van 1943-1948. De foto komt net als de foto erboven uit het archief van de Rijksuniversiteit Groningen.

De worm heeft rode haren

Waar de wapens vandaan kwamen? Op de site Historische paden staat het verhaal van Piet Veeninga, die woonde op een boerderij in Aalsum. De boerderij werd destijds de rimboe genoemd, en nu Droppingahiem. Niet zomaar: de Engelsen hadden het land rond de boerderij uitgekozen om wapendroppings uit te voeren. ‘Als we de slagzin: "De worm heeft rode haren", 's middags half twee voor de radio hoorden wisten we dat er 's avonds bij ons een dropping kwam,’ vertelt Veeninga. Het vliegtuig kwam aanvliegen over de wadden, heel laag om luchtafweergeschut te ontwijken, en liet de wapens vallen, verpakt in grote, wormvormige containers. Bij de ontvangst waren steeds ongeveer veertig mannen betrokken van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), het verzetsleger dat moest helpen bij de bevrijding van Friesland. Het vervoer ging meestal per schip verder, schrijft Veeninga, de containers lieten ze naar de bodem van de vaart zakken. Mogelijk zijn de wapens dus op deze manier in Jannum gekomen, uit Aalsum en over de Ee.

Heeft u een verhaal?

Heeft u een verhaal over Jannum dat u kwijt wilt op deze site, ook in het Fries als u wilt? Stuur een mailtje naar Yvonne



 

welkom 
kerk en omgeving
jannum in de kunst
evenementen
oude tijden
over ons



   
Kerkmuseum Jannum
Tsjerkestrjitte 4, 9107 GH Jannum
Contact: Aldert de Boer, 06-80110455
mail